Koronan runtelema pääsiäinen

Merkkipäivä
 

Koronavirus (COVID-19) on jyllännyt jo reilun vuoden ajan maailmanlaajuisena pandemiana, joka on väistämättä näkynyt myös suomalaisten elämässä. Viimeinen vuosi on opettanut ja samalla myös pakottanut meitä sopeutumaan arjessamme.

Kulttuuri- ja urheilutapahtumien puolustus urheilutermeillä kuvailtuna on ottanut osumaa, joka on näkynyt myös siirrettyinä tai peruttuina tapahtumina kalenterissa. Vuoden aikana korona on peruuttanut tai siirtänyt useita suuria yleisötapahtumia aina euroviisuista jääkiekon MM-kisojen kautta jalkapallon EM-kisoihin, joista jälkimmäisenä mainittuun Suomen miesten jalkapallomaajoukkue lunasti paikan ensimmäistä kertaa historiansa aikana. Mutta olemmeko joutuneet tinkimään perinteisten juhlapyhien vietossa? Miltä näyttää pääsiäinen vuonna 2021?

 

Kalenterissa elävä juhla

Uuden almanakan julkistamista seurataan työpaikoilla silmä kovana. Kuinka monta pyhäpäivää mahtuu viikon keskelle eli kuinka monta ylimääräistä vapaapäivää seuraava kalenterivuosi pitääkään sisällään? Reaktiot riippuvat muun muassa siitä, onko arkipyhien määrä edellistä vuotta pienempi vai suurempi.

Kalenterissa on monta liikkuvaa osaa ja muuttuvaa tekijää: Jotkut juhlapäivät ottavat paikkansa samana päivänä vuodesta toiseen, kun taas toisten paikat riippuvat edeltävästä vuodesta. Esimerkiksi uudenvuodenpäivää totutusti juhlitaan 1. tammikuuta ja loppiaista taas vietetään 6. tammikuuta, kun puolestaan pääsiäisen tiedetään vaihtavan paikkaansa vuodesta toiseen.

Tänään pitkäperjantaina almanakka näyttää huhtikuun toista, kun se viime vuonna 10. huhtikuuta ja ensi vuonna sitä on määrä viettää 15. huhtikuuta. Vaikka pääsiäinen tulee vuodesta toiseen eri ajankohtana, ei se kuitenkaan muuta pääsiäisen luonnetta.

Pääsiäinen on vuosittain vietettävä kristillinen juhla, jota vietetään Jeesuksen ylösnousemuksen kunniaksi. Se on kristillisistä juhlista vanhin ja tärkein, mutta sen ympärille liittyy paljon myös perinteitä, jotka eivät liity kristinuskoon. Pääsiäinen liitetään usein kevään tuloon ja siihen liittyvät pakanalliset perinteet viestivät valon lisääntymiseen luonnossa.

 

Pääsiäinen kristinuskossa

Kristillisenä juhlana pääsiäinen on vanhin ja sitä on varhaisimpien tietojen mukaan alettu viettää jo 100-luvulta. Kristittyjen pääsiäinen saanut paljon viitteitä juutalaisten noin tuhat vuotta vanhemmasta pääsiäisjuhlasta. Pääsiäinen alkaa palmusunnuntaista, jota vietetään Jeesuksen Jerusalemiin ratsastamisen muistoksi. Muun muassa Jeesuksen opetuksista ja teoista kertovien evankeliumien mukaan aasilla ratsastaneen Jeesuksen eteen oli levitetty palmunlehtiä, jotka Itä-Suomessa on palmulle kykenemättömän maaperän vuoksi korvattu koristeluilla pajunvitsoilla. Palmusunnuntai tunnetaankin Itä-Suomessa osittain virposunnuntailla.

Palmusunnuntain ja pääsiäissunnuntain välissä vietettävää viikkoa kutsutaan hiljaiseksi viikoksi, jonka aikana kristityt hiljentyvät ympäri maailman muistelemaan Jeesuksen ylösnousemusta ja nousemista kuolleista.

Pääsiäisviikko kulkee palmusunnuntaista malkamaanantain, tikkutiistai, kellokeskiviikon kautta kiirastorstaihin, jolloin Raamatun kertomuksen mukaan Jeesus vietti viimeisen ateriansa opetuslastensa kanssa. Tämän aterian katsotaan olleen ensimmäinen ehtoollinen, jota pidetään kirkossa tapahtuvan ehtoollisen esikuvana.

Kiirastorstain nimi juontaa juurensa naapurimaa Ruotsista, jonka sana skära on suomeksi puhdistaa. Vanhan kansanperinteen mukaan kiirastorstaina oli tapana ajaa kiiraa eli pihapiirissä kiusaavaa pahansuopa henkiolentoa pois. Tähän on käytetty avuksi niin melua kuin savua, joka nykyään houkuttelisi palokunnan varmasti poliisin kanssa paikalle.

Pitkäperjantaita vietetään Jeesuksen ristiinanulitsemisen muistoksi, jonka myötä jo 300-luvulta lähtien on Jerusalemia myöten järjestetty ristikulkueita. Liekö sattumaa pitkäperjantain synkän luonteen suhteen, mutta oman äitini muistelee pitkäperjantain aikoinaan tuoneen lähes poikkeuksetta huonon sään mukanaan.

Seuraavana päivänä vietettävä lankalauantai on jostain syystä jäänyt paitsioon. Tiedä sitten, liittyykö tämä vanhan kansan uskomukseen pitkäperjantain ja lankalauantain huonosta maineesta. Lankalauantaihin liittyy perinteitä, joista yhtenä mainittakoon Pohjanmaalla poltettavat pääsiäiskokot, joilla pyritetään ohjaamaan pahoja henkiä pois.

Pääsiäisviikko huipentuu pääsiäissunnuntaihin, jolloin juhlitaan Jeesuksen nousemista kuolleista. Pääsiäisviikko päättyy maanantaihin eli toiseen pääsiäispäivään, jolloin Jeesuksen on kerrottu ilmestyneen opetuslapsilleen, joka sai opetuslapset vakuuttuneiksi siitä, että Jeesus voitti kuoleman.

Pitkäperjantaina muistetaan Jeesusta

Pääsiäisenä pitkäperjantaita vietetään Jeesuksen ristiinanulitsemisen muistoksi.

 

Mitä perinteitä pääsiäinen kirkon ulkopuolella sisältää?

Pääsiäiseen liittyy monia perinteitä, joiden varaan monen pääsiäinen rakentuu. Yhtenä sellaisena voidaan mainita palmusunnuntaisin ovelta ovelle kulkevat virpovat noitiin pukeutuneet lapset, jotka virpovat pahat henget pois, toivottavat onnea ja terveyttä. Tuolloin koteihin on mystisesti ilmestynyt aimo kasa suklaata sun muuta makeaa, jotka nopeasti katoavat oven taakse tulleiden virpojien matkaan. Ansaitusti tottakai!

”Virvon varvon,
tuoreeks, terveeks,
tulevaks vuueks,
vitsa sulle, palkka mulle!”

Kuka myöntää lapsena käyneen virpomassa? Minä ainakin ja olihan se hauskaa!

Pääsiäinen ja lapset virpomassa

Kuvassa virpomisesta tauolla olevat pääsiäisnoidat.

 

Pääsiäiskoristeet

Virpomisoksien koristelu kuuluu olennaisena osana virpomiseen, mutta se ei suinkaan ole ainoa asia, joka kodeissa ympäri Suomen koristellaan näyttävästi pääsiäisen aikaan. Pääsiäismunat, tiput ja rairuoho kokevat mitä upeampia muodonmuutoksia, kun niitä koristellaan. Rairuoho voidaan auttaa kasvamaan esimerkiksi kahvimukeihin, joita on tapana esimerkiksi maalata pirteillä väreillä. Omana peruskouluaikana muistan kasvattaneeni rairuohoa veljeni kanssa, jonka nopean kasvun katsotaan kevääseen heräämistä.

Pääsiäiseen liittyy olennaisena osana myös kirkoissa käynti, jolloin muun muassa pääsiäisyön messua vietetään. Koronaviruksen vuoksi kirkoissa käynti ei nyt onnistu, joten miten ihmeessä vanhoista perinteistä voidaan nyt pitää kiinni?

 

Teknologia apuna

Paljon parjattu teknologia on ollut melkoinen pelastus, kun mietitään sen vaikutusta esimerkiksi nykyisessä elämäntilanteessa. Etäkokoukset ovat kokeneet massiivisen kasvun ja puhelimen videopuhelut perheiden kesken on helpottanut fyysistä etäisyyttä. Vaikka koronan vuoksi suositellaan otettavan etäisyyttä muihin fyysisesti, niin on tärkeää muistaa henkisen läheisyyden tärkeys.

Pääsiäiseen liittyviä perinteitä ei tarvitse sivuuttaa, vaikka tällä hetkellä ne eivät vanhassa muodossa täysin onnistukaan. Uutislähetyksissä hyvää mieltä kotikatsomoihin ovat välittäneet myös vanhempaa väestöä asuttavien taloyhtiöiden pihalta parvekkeille virpovat lapset tai esimerkiksi isovanhemmille videopuheluita soittavat lapsenlapset. Jumalanpalveluksetkin ovat löytäneet tutun paikkansa ne tärkeäksi kokeville perinteisen television ja sen rinnalle saapuneen YouTuben kanssa, joista yleisö ymmärrettävästi puuttuu. Ihminen on sopeutuvaa sorttia, jonka koronapandemia on meille opettanut.

Pääsiäinen juhlana on monille tärkeää aikaa, jolloin esimerkiksi suku kokoontuu juhlistamaan juhlaa keskenään. Tällä hetkellä ne eivät valitettavasti ole suositeltavia. Ei jätetä ketään yksin, vaan hyödynnetään esimerkiksi netissä korona-aikana suosion saavuttaneita chat-sovelluksia. Näistä mainittakoon Teams sekä discord, joiden kautta pääset helposti keräämään läheisesi samaan tilaan netin välityksellä.

 

Juhlitaan pääsiäistä vastuullisesti

Pääsiäisen aikoihin kevät tuppaa saapumaan huomaamatta, kun viimeisetkin lumet sulavat, jäät alkavat lähtemään, kadut puhdistetaan talvella ripotellusta sepelistä ja kevätaurinko alkaa paistamaan. Jokaiseen juhlaan kuuluu olennaisena osana myös ruoka, joista pääsiäisenä tunnettuja herkkuja ovat lammas, mämmi, pasha sekä suklaamunat.

(Pääsiäislampaan valmistusohje)

Hauskaa pääsiäistä jokaiselle. Koronan vuoksi kannustettakoon meitä jokaista ottamaan fyysistä etäisyyttä, mutta henkistä läheisyyttä. Ei unohdeta toisiamme!

 

-JK

Tarvitsetko lainaa? Vakuudettomat pikavipit eivät koskaan aiemmin ole olleet näin matalakorkoisia, mutta siitäkin huolimatta niissä on eroja. Hyödyntämällä meidän pikavippivertailua, voit säästää korvaamatonta aikaasi ja selvää rahaa!